Összesen 3467844 látogató
Összesen 6871 feltöltött anyag
Jelenleg NINCS ÉLŐ közvetítés
Önkormányzatok
Anyagok
Általános keresés

Göd Város Önkormányzatának közmeghallgatása 2012.01.25.

Feltöltő : Göd Város Önkormányzata 2130 megtekintés
 

JEGYZÕKÖNYV

 

 

Készült: Göd Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2012. január 25-i ülésén a Dunaparti Nyaralóházak színháztermében

 

Jelen vannak: a testületi ülés jelenléti íve szerint

 

Tárgy: a Képviselő-testület közmeghallgatása

 

 

Markó József köszönti a megjelenteket. A közmeghallgatásnak témája nincs, a lakók szabadon feltehetik a kérdéseiket. Ismerteti a város jelenlegi helyzetét. Elmondja, hogy a 2007-es kötvénykibocsátás óta hitelt nem vettek fel, és a kötvényből származó pénzt fejlesztésre fordították. Komoly terhet jelent a svájci frank árfolyamának emelkedése. Adót az elmúlt években nem nagyon emeltek, viszont a kiadási oldal emelkedett. Ezért volt szükség az idei évben az emelésekre. A legnagyobb iparűzési adófizető a városban a televíziót gyártó cég. Remélhetőleg még sokáig itt marad és jól fizeti az adókat. Amibe legnagyobb mértékben emelkedett az a szemétszállítási díj. A költségeket valakinek ki kell fizetni és a megtermelt szemét mennyiségének arányában. Ezért tették lehetővé a kiskuka választását. Eddig ingyenesen szállították el a zöldhulladékot, de ettől az évtől kezdődően már nem tudja a város ezt a költséget vállalni és igazságtalan volt azokkal szemben, akik egyáltalán nem termeltek zöldhulladékot. Várhatóan a jövőben jelentős változások lesznek. Vélhetőleg az okmányirodát is el fogja vinni a Kormányhivatal és nem biztos, hogy azt a továbbiakban működtetni fogja. Az oktatási reform kapcsán az iskolákat el fogja vinni az állam. Kérdés, hogy ki fogja működtetni a sportcsarnokot, az épületeket, a konyhákat. Kérdés az is, hogy az iskolákkal együtt mekkora forrást fognak elvenni a várostól. Várhatóan az építéshatóságot is el fogják vinni, de lehet, hogy csak papíron. El fogják vinni a gyámügyet és a szociális ügyek egy részét is, ami nem biztos, hogy jó döntés, hiszen a kollégák már jól ismerik a város rászorulóit. A város iskoláiba sok olyan gyerek jár, aki nem gödi lakos. Ezzel szemben a város fizeti utánuk a kiadásokat. Minden olyan tételt, amit lehet, le kell faragni, hogy a lakosságot minél kevésbé terheljék meg. Lehet arról hallani, hogy az iskolákat kérheti a várost, de még nem lehet tudni, hogy a forrást ebben az esetben is elvonják-e vagy pedig nem. Ha igen, akkor nem éri meg itt tartani az iskolákat. A legnagyobb probléma, hogy kevés a város önálló bevétele. Jó lenne minél több vállalkozást idetelepíteni. Jó lenne a termálvizet értékesíteni és ebből bevételt szerezni. Úgy érzi, hogy a felmerülő problémákat eredményesen megoldják. Tavaly épült meg az új óvoda a Rákóczi úton 75 fővel. Most pályáznak egy új óvoda megépítésére. Az elmúlt években megépítettek olyan dolgokat, ami nem a város dolga lenne, de ha a város nem készíti el, akkor soha nem fog megépülni. Ilyen volt pl. a vasúti átjáró. A sokak által közösségi részeket próbálják magasabb szintre emelni. Egy pár évvel ezelőtt pályáztak városközpont kialakítására, de most már mondható, jó, hogy nem nyert a város.

 

Radó László, Mátyás u. 4: azt gondolták, hogy az új testület majd sok mindent megváltoztat, de ez a testület sem tett semmit. Véleménye szerint az nem lehet indok, hogy nincs pénz, hiszen sok pályázat van, amin részt lehetne venni. A szemétszállítási díjat is fokozatosan kellett volna emelni és nem egyszerre. Nem látnak előbbre lépést a strand fejlesztésében. Ezzel is növelhetnék a bevételeket. Ha semmit nem szabad csinálni ebben a városban, akkor mitől várják a bevételeket? Kérése, hogy Ady klub környékén a járdát és feljárót készítsék el.

 

Markó József elmondja, hogy a pályázatokat folyamatosan figyelik, de a legtöbb nagyon sok önrészt igényel. Ilyen pályázat volt például a kerékpárút pályázat.

 

Nádas András, Kerekerdő u. 11.: elmondja, hogy kb. 30 család felkérésére jött el a mostani közmeghallgatásra. Termálfürdő körúton elkezdődött a játszótér építése. Mikor folytatódik? Nemeskéri úti körforgalom építése mikor kezdődik el? A fürdő előtt szükség lenne néhány padra, mivel sok idős jár oda. Korábban szó volt arról, hogy a fürdő mellett építeni fognak egy orvosi rendelőt gyógyszertárral együtt. Mi lett a sorsa? Felvetődött a parlagfűbírság kivetésének gondolata. Több terület van az Oázis lakóparkban ahol parlagfüvet lehetett találni. Hány bírságot szabtak ki? A Kerekerdő utca aszfaltozását és világítását megígérték, ami 2010-ben el is készült. Hiányolják viszont a kerékpárutat a temetőig. Jó lenne, ha az is megépülne. Szó volt a melegvizes ülőmedence építéséről. Ha ez nem épül meg, akkor legalább a mostani medencébe ülőkéket helyezhetnének el. A buszjárattal kapcsolatban olyan igény merült fel, hogy a Kerekerdő utca-Komlókert utca kereszteződésében egy ideiglenes megálló legyen kialakítva. Rengeteg kutya van az Oázis lakóparkban. Jó lenne, ha nem póráz nélkül sétáltatnák a kutyákat az utcán. Mi a jövője a Pólus Palace hotelnek? Sokan járnak be a szálloda területére többek között qvaddal is. Ahol a fürdőből a melegvíz átmegy a szálloda területére az ároknál a korlát le lett döntve. A Gönczy Gyula utcában van egy emléktábla, ami elé egy nagy dísznövényt ültettek és a tábla már nem is látszik. A Wiegner Jenő utcába is tehetnének emléktáblát. Többen kérték, hogy lakhatási engedélyt úgy adjanak csak ki, hogy ha a járdát és az árkot is megépíti a lakó. A kerítés és az úttest közötti területre korábban elhangzott, hogy fát kell ültetni. Ez még mindig kötelező?

 

Markó József elmondja, hogy a jegyzőkönyv alapján fognak választ adni a feltett kérdésekre és problémákra. Az Oázis lakóparkban a lakóknak kell a közösségüket felépíteni és a normákat kialakítani. A temetőtáblának két tulajdonosa van, akik vélhetően lakóparkot akarnak majd építeni. Ez növeli majd a város problémáit. A játszóteret elkezdték, de a lakóknak kell folytatni, mivel ők vállalták a megépítését. A körforgalomra tervezésre pályáztak már, a megépítésre szintén pályázni kell majd. A fürdő elé a padokat ki fogják helyezni. Az orvosi rendelő vélhetően nem fog megépülni. A parlagfűírtással kapcsolatban elmondja, hogy tudomása szerint nem büntettek meg senkit. A testületi ülésen is elhangzott, hogy probléma van azzal a területtel. A kerékpárút megépítését meg fogják vizsgálni. A medencével kapcsolatban elmondja, hogy valóban ülőmedencét terveztek építeni, de olyan nagy lett a költség, hogy nem tudták bevállalni a megépítését. A sportmedence építéséhez az új sporttörvény alapján a vállalkozók az adójukból tudnak támogatást adni. Meg lehetne oldani, hogy csak tetőt tesznek a medence felé. A busz ideiglenes megállója tárgyában tárgyalni fognak. Az állattartási rendeletet vélhetően módosítani fog kelleni. A póráz nélküli sétáltatásra fel fogják hívni a rendőrség figyelmét. A Pólus Palace Kft-nek jelenleg folyamatban van a felszámolása. A CIB lefoglalta a neki járó épületet. A felszámoló azt a tájékoztatást adta, hogy várhatóan hamarosan meg fog oldódni a szálloda kérdése, mert van egy jelentkező a szálloda épületére. A fő probléma akkor jelentkezne, ha a golfpályát más célra kívánják majd hasznosítani. Az Oázis lakópark nagy gondot jelent a városnak, mivel a csatorna-beruházás esetében a lakók nem fizették be a díjakat, ezért elestek az állami támogatástól. Ennek a kamatait az önkormányzattól inkasszálják be, mivel az önkormányzat kézfizető kezes.

 

Dr. Bognár László elmondja, hogy az Oázis lakóparkban több helyen áldatlan állapotok vannak. Több út még nem került az önkormányzat tulajdonába. A fásításhoz vélhetően az önkormányzat fogja a fákat adni. A játszótérben abban állapodtak meg, hogy meg fogják építeni. Tulajdonképpen nem is játszótér lenne, hanem szabadidőpark. A bekerítés megtörtént, és földet is hordattak oda. Tudomása szerint a kávézóba meg fog alakulni az Oázis egyesület, amelyik szervezni fogja a munkákat.

 

Tamasi István, Hársfa u. 32.: a Gödi Körképtől helyreigazítást szeretne kérni. A januári számban az jelent meg, hogy 2010-ben nem növekedtek a díjak. Kifogásolja, hogy a 20-25%-os adóemelés már jelentős. Nem ért egyet a közterület-felügyelet létszámának csökkentésével. Kéri, hogy tegyenek közzé egy adósságfigyelőt. Felkéri a testületet, járjanak el annak érdekében, hogy a rendőrök körzeti megbízottak legyenek.

 

Markó József elmondja, hogy a rendőrség nincs az önkormányzat hatáskörében. Az adósságfigyelést támogatja. A honlapon részletesen fenn vannak az információk és elérhetőek. Az adósságot kezelni kell, ami elég nagy feladat.

 

Dr. Pintér György ismerteti az önkormányzat számláinak jelenlegi állását. Elmondja, hogy folyószámla hitele a városnak nincs.

 

Markó József elmondja, hogy a város lakossága is tartozik az önkormányzatnak, kb. 350 milliós tétellel. A törvény lehetővé tette, hogy az adósok névsorát nyilvánosságra hozzák.

 

Rácz Ferencné Mátyás u. 2.: a tavalyi évben a nagyobb esőknél a pincéjébe befolyta a víz. A Honvéd sorról az összes víz hozzájuk folyik.

 

Markó József elmondja, hogy a víznyelő rossz helyen van. A kivitelezést már készítik elő.

 

Rácz Ferencné kifogásolja, hogy a csőtörés után az utat nagyon rossz minőségben állították helyre.

 

Markó József elmondja, hogy a helyreállítást már nem a DMRV végzi, hanem egy alvállalkozó. Elég nagy küzdelmet folytatni azért, hogy legalább 5 cm vastag aszfaltot tegyenek vissza. Sok probléma van a közvilágítással is.

 

Rácz Ferencné kifogásolja a sírmegváltás mértékét. Kérdése, hogy van-e lehetőség részletfizetésre?

 

Dr. Hetényi Tamás elmondja, hogy igen.

 

Rácz Ferencné igazságtalannak tartja, hogy a lakosság egy részének kell fizetni az útépítésért, a másik felének pedig nem. A Bozóky tér átépítésével kapcsolatban érdeklődne?

 

Markó József elmondja, hogy az épületek jelentős része magántulajdon. A tér átalakítására készültek tervek, de sokba kerülne a kivitelezés.

 

Bán István, Zimpel Károly utca 13.: véleménye szerint felül kellene vizsgálni a szerződéseket, mivel sok olyan díjat fizet ki az önkormányzat, amiért nem csinálnak semmit. Jobban kellene ellenőrizni. A szemétszállítással kapcsolatban elmondja, hogy sok esetben a kiszóródott szemetet nem szedik fel. Sok probléma van a kóbor kutyákkal. A kerékpárút mellett nagy a gaz és növi be az utat, teszi tönkre az aszfaltot. Véleménye szerint az iskolás gyerekeket is be kellene vonni a városi munkákba.

 

Bárány László, Hunyadi utca14.: A parlagfűírtással kapcsolatban javasolja, hogy ha már nem büntetnek, akkor legalább egy levéllel hívják fel a figyelmet. Kifogásolja, hogy nincs térerő a város nagy részén. Kéri, valamilyen fórumon tisztázzák azt, hogy a kerékpárúton ki mit csinálhat. Jelzi, hogy a Sellő utca nagyon rossz állapotban van, az aszfalt szét van csúszva. Mikor lesz rendezve az utca felújítása?

 

Markó József elmondja, hogy van egy lehetőség az útépítésre. Ha a lakók jobban hozzájárulnak az építéshez, akkor az önkormányzat is ad támogatást. Kéri, hogy jelentkezzenek a körzeti képviselőjüknél. A térerő javítása érdekében egy tornyot kellene építeni, amin mind a három szolgáltató elhelyezi az átjátszóját. A kerékpárúttal kapcsolatos szabályozást a Gödi Körképben kellene megjelentetni.

 

Gallé Gábor, Kálmán u. 36.: véleménye szerint nem volt megfelelően meghirdetve a mostani lakossági fórum. Örömmel látja, hogy a Gödi Körkép pozitívan változott. Kérdése, hogy lesz a tv-ben a továbbiakban is híradó? Kérdése, hogy a BM üdülő egy részét visszakaphatná a város? A testületi ülésen elhangzott, hogy lesz szabadstrand. Elfogadták ezt a javaslatot, elkészült a nyárra?

 

Markó József elmondja, hogy elfogadták a javaslatot. Azon lesznek, hogy a strand elkészüljön a nyárra. A BM üdülő egy része valóban a városé volt. Az előző városvezetés azért vette bérletbe, hogy így könnyebben tudja a város majd megigényelni az önkormányzati tulajdonba adást. A város az átvételkor 100 milliót költött rá és minden évben 10 milliós nagyságrendű az a tétel, amit rákölt a város az üdülőre. Most még azt sem tudják, kivel kell tárgyalni a terület átadását illetően. Amennyiben maradhat még a város kezelésében az üdülő, akkor a továbbiakban is költeni kell rá, viszont van esély arra, hogy a terület egy része átadásra kerüljön a városnak. Azon is gondolkodtak, hogy a szervezését a Kommunikációs Kft végezné el. Ahhoz, hogy működőképes legyen az üdülő vendégeket kell idehozni.

 

Huszti Benjamin, Pozsonyi u. 8.: tudomása szerint a Duna Csárda bérbe van adva. Mikor jár le a bérleti szerződés és mi a terv? A felsőgödi vasútállomásnál van egy söröző épület, mi a sorsa?

 

Markó József elmondja, hogy a Duna Csárda épületét a vállalkozó építette meg, a terület az önkormányzaté. Amennyiben lejár a bérleti idő, akkor az önkormányzatnak lehetősége lesz nagyon alacsony áron megvásárolni. A felsői állomáson van egy büfészerűség, ahol alkoholos italt árultak. A korábbi bérlő visszaadta az engedélyt. Amikor visszajött az országba ismét engedélyt kért, de nem kapott, mivel a jogszabályok nem engedélyezik az iskola közelében olyan vendéglátó egység működjön, ami alkoholt árul. Próbálnak tárgyalni a MÁV-val, hogy a város átvenné az állomásépületeket és hasznosítaná.

 

Tamasi István elmondja, hogy a felsőgödi kerékpárútnál úgy építettek meg egy kerítést, hogy teljesen leszűkíti az utcát.

 

Mivel több hozzászólás nem érkezik, Markó József megköszöni a jelenlévőknek a részvételt és a közmeghallgatást bezárja.

 

 

 

K. m. f.

 

 

 

Markó József                                                                                 Dr. Szinay József

                polgármester                                                           címzetes főjegyző

 

 

 

            Jónásné Héder Hedvig

                  jkv. vezető