Döntött a közgyűlés: tarifaközösség, teherforgalmi kérdés, lakásrezsi támogatás

Döntött a közgyűlés: tarifaközösség, teherforgalmi kérdés, lakásrezsi támogatás

2024 első, maratoni Fővárosi Közgyűlése több fontos kérdésben is döntést hozott. A legmeghatározóbbak a közösségi közlekedés kérdését érintették, de napirenden volt a lakásrezsi támogatás és a kulturális intézmények támogatásának kérdése is.

2024.02.05.
Kricsfalussy Fanni

Hosszasan tárgyalta a közgyűlés az úthasználati díj kérdését is. A kormányhivataltól érkezett  törvényességi észrevétel vitatja, hogy a főváros a 2011-ben – azaz 12 évvel ezelőtt hozott – rendelete alapján jogosan kér-e úthasználati díjat a teherautóktól. A rendelet célja, hogy ezzel tartsák távol az átmenő teherforgalmat a belvárosi utaktól, csökkentve ezzel az itt élőkre és dolgozókra miért környezeti és zajterhelést. Miközben az M0-ás fizetőssé vált, a rendelet eltörlésével a Budapesten való áthajtás ingyenessé válna a teherforgalom számára. A közgyűlés élt felterjesztési jogával, és ennek fényében kimondta, hogy nem ért egyet a kormányhivatal törvényességi észrevételével, és ha kell, elmegy az üggyel a bíróságig is, hogy a kúria hirdessen ítéletet ebben a joghézagban. 

Forrás: www.budapest.hu , a közgyűlés felvétele kereshető formában: https://onkormanyzati.tv/videoanyagok/fovarosi-kozgyules-ulese-2024-01-31/

Szívesen értesülnél legújabb cikkjeinkről? Regisztrálj most, és mi elsőként értesítünk minden megjelenő cikkünkről.

Regisztráció