Ki lesz Budapest főpolgármestere? Új sorozatunkban bemutatjuk a jelölteket.

Ki lesz Budapest főpolgármestere? Új sorozatunkban bemutatjuk a jelölteket.

A budapesti főpolgármesterség a magyar főváros, Budapest vezető pozíciója. A főpolgármester a város vezetője és a Budapesti Közgyűlés elnöke is egyben. A főpolgármestert közvetlenül a választópolgárok választják öt évre. A főpolgármester feladatai közé tartozik Budapest gazdasági és társadalmi életének irányítása, valamint a város fejlesztése és infrastruktúrájának fenntartása. Ezen felül a főpolgármester képviseli Budapestet a hazai és nemzetközi szinten, valamint képviseli a várost a kormánnyal és a többi önkormányzattal folytatott tárgyalásokon is.

2024.04.03.
Pál Kitti Orsolya

Vitézy Dávid az LMP és a civilek listavezetőjeként indul. Alább láthatják a bejelentést az indulásáról: 

Vitézy Dávid (Budapest, 1985. december 1. –) magyar közgazdász, közlekedési és város-mobilitási szakértő, korábbi közlekedésért felelős államtitkár.

Élete, pályafutása:

A Lauder Javne Zsidó Közösségi Iskolában érettségizett 2004-ben, majd a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) Gazdaságtudományi Karán 2010-ben közgazdász végzettséget szerzett regionális település- és területfejlesztési szakirányon.

2000-ben csatlakozott a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület (VEKE)-hez, ahol az alapító tagok között volt. 2002-től kezdve elnökségi tagként tevékenykedett, majd a VEKE közlekedésfejlesztési munkacsoportjának vezetőjeként dolgozott egészen 2010-es távozásáig. A 2006 és 2010 közötti időszakban pedig a VEKE szóvivőjeként is szolgált. 2007 januárjától 2009 decemberéig a Fidesz delegáltjaként tagja a Budapesti Közlekedési Zrt. (BKV) felügyelőbizottságának.

2010 novemberében alapított integrált közlekedésszervező cég, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) alapító vezérigazgatója és Igazgatóságának tagja volt 2014 decemberéig. Vezetése alatt a BKK hatáskörébe tartozott a tömegközlekedés, a kerékpáros- és gyalogos közlekedés, a közúti infrastruktúra kezelése, a városi parkolás, a taxiszolgáltatások szabályozása, valamint a közlekedéssel kapcsolatos EU-s projektek megvalósítása és szervezése.

2016-tól 2022-ig a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum főigazgatójaként az intézmény átfogó megújításán és újjáépítésén dolgozott: az egyik legnagyobb magyar városfejlesztési projektet irányította.

Vitézyt 2020 februárjában a Budapest Fejlesztési Központ (BFK) vezérigazgatójának nevezték ki. Feladata többek között Budapestet és agglomerációját érintő állami városfejlesztési és közlekedési beruházások irányítása volt.

Forrás: https://vitezydavid.hu/

Szívesen értesülnél legújabb cikkjeinkről? Regisztrálj most, és mi elsőként értesítünk minden megjelenő cikkünkről.

Regisztráció